Öne Çıkan Yayın

Sonbahar ve Malyas Kanyonu

Kamp taşıtında ve kampta enerji sorunu


Her şeyden önce yolda ve kampta buzdolabı çalıştırmak ve kampta geceleri aydınlanmak dışında enerji ihtiyacım yok. Bundan fazlasına ihtiyaç duyuyorsanız eğer, siz evden hiç çıkmayın. Çünkü evde su ısıtıcısı, televizyon, buzdolabı, fön makinası, kahve makinası, mutfak robotu ve daha bir sürü elektrikli ev aleti var. Ve çok konforlu. Bu konforu dağ başında arıyorsak, orada ne işimiz var diye kendimize sormalıyız.
Temel 2 (Volkswagen T2 bus) ile yollarımız ayrılmadan önce Volkswagen T3 almıştım. Ona da doğal olarak Temel 3 adını koyduk. Uzun süredir Atina gezisi için hazırlıyorum kamp taşıtımı. Mobilya ve iç döşemelerini kendi ellerimle hazırladım.
İş buzdolabı seçimine geldiğinde ise yıllardır araştırdığım ve bu iş için bence tek çözüm olan 12 volt kompresörlü bir model seçtim. Sevgili dostum Ali Dayı ile birlikte geçen haftalarda Açsa Grup’un ülkemize getirdiği İtalyan üretimi Indelb markasının başarılı iki modelini aldık. TB42 ve TB45 düşük enerji sarfiyatlarıyla bu iş için ideal. Aynı teknikle dolap üreten başka firmalarda var. Fakat Indelb bu konuda dünyada söz sahibi markalardan biri. Güvenerek alınabilecek bir marka. Tıpkı bu işin duayeni Waeco gibi.
Gelelim dolabın teknik özelliklerine, dolapta 12 voltluk Danfoss BD 35F kompresör kullanılmış. Danfoss bu konuda dünyanın bir numarası ve rakibi neredeyse yok. Kompresör ise bu işin kalbi. Kompresörün enerji sarfiyatı saatte 45 watt. Bu ne anlama geliyor: Kabaca gwatthı gvoltha böldüğünüzde, o aletin saatte çektiği akımı elde edersiniz. Bu değer benim seçtiğim TB45 modelinde 3.75 amper’e denk geliyor. Yani hiç durmadan çalışsa her saat bu kadar enerji çeker akümden. Fakat dolabın termostatı olduğu için ayarladığınız ısıya geldiğinde duracaktır. Ayrıca geceleri hava daha soğuk olacağı için, dolap çok az çalışacaktır. Tıpkı evinizdeki buzdolapları gibi. Yaptığım 24 saatlik testler sonucunda bu dolabın günde 25 amper harcayacağını gördüm. Yani saatte 1 amper civarı akım çekiyor. İşin güzel yanı işte burası.
Aracınıza 100 amperlik bir yaşam aküsü koyduğunuzda rahatlıkla 3 gün elektrik enerjisinin hiç olmadığı bir ortamda kamp yapabilirsiniz.
Peki uzun süre elektriksiz bir ortamda kamp yapmak için ne yapmamız gerekiyor? Çünkü 3. günden sonra yine enerjiye ihtiyaç duyacağız. Bunun için de çözüm, güneşlenme süresi çok yüksek olan ülkemizde, ggüneş pilih. Fazla yer kaplamayan 100 wattlık bir güneş pili aldığınızda teknik olarak size saatte 5 amper üretecektir. Yani akünüze saatte 5 amper ekleyecektir. İşte sorun çözülmüş oldu. İstediğiniz dağ başında ya da ıssız koydu dilediğiniz kadar kalabilirsiniz.
Ayrıca yapacağınız iyi bir planlamayla 12 volt televizyon ve uydu anten sistemi kurup seyretme imkanınız bile var ürettiğiniz bu enerjiyle.

Yorumlar